Tips til at støtte unge bedst i deres personlige udvikling

”Hvordan støtter jeg bedst unge i deres personlige udvikling?”

”Har du nogle tips til at motivere unge”

Det er spørgsmål som jeg tit får – både fra forældre til unge og fra fagfolk der arbejder med unge, og derfor vil jeg i dette blogindlæg sætte lidt ord på, hvad jeg som ungecoach og mor har erfaret, som virker.

I mit arbejde som ungecoach møder jeg unge i alderen 13-25 år, og der er selvsagt forskel på, hvad der rører sig i en 13-årigs og en 25-årigs liv, men der er også mange ligheder.

F.eks. er stress, lavt selvværd og frygt nogle sikre gengangere. For alle tre områder gælder, at når vi lever vores liv ”udefra og ind”, så vil have en større risiko for at komme i ubalance. Vi har i dag et samfund, hvor vi har stor fokus på resultater og hvor ydre ting hyldes (udseende, karakterer, resultater, likes etc), så det er ikke spor underligt, at vores unge påvirkes af dette.

Hvordan hjælper vi unge med stress?

Hvordan hjælper vi unge med skifte fra frygt til mod?

Hvordan hjælper vi til at styrke deres motivation for at udvikle sig?

En klog mand sagde engang ”hvis vi ikke er i udvikling, er vi i afvikling” – om det er 100% sandt vil jeg ikke dømme, men udvikling og formål er vigtige ingredienser for at vores liv giver mening uanset hvor vi er i livet.

Hvem er ansvarlig for at livet giver mening? Leves livet bedst udefra og ind? Eller indefra og ud? Jeg er ikke i tvivl.

Når vi lærer, at livet leves og opleves indefra og ud, og vi selv er ansvarlige for vores udvikling, så har vi allerede taget et vigtigt skridt ift. at kunne handle.

Hvad kan vi helt konkret gøre som voksne for at styrke unges udvikling?

Der er flere veje til at støtte vores unge til et liv med mindre stress, mere mod og motivation.

Her skelner jeg altid imellem det vi kan GØRE og hvordan vi vælger at VÆRE. Det er nogle af emnerne på vores Grundkursus i ungecoaching, hvor vi over 3 dage har fokus på kvaliteter, værdier, behov, tankers kraft og meget mere for at fremme coachende samtaler.

Men her får du den lidt kortere version med nogle pragmatiske råd, du kan øve dig på allerede i dag.

At holde rum for unge der har det svært eller deler et problem kan være udfordrende, fordi vi som udgangspunkt gerne vil fjerne smerte og fixe, men vil du styrke den unges selvværd, gøres det bedst ved at give den unge tilliden til at han eller hun kan løse sine egne udfordringer.

Her er inspiration til, hvordan kan du bedst VÆRE, når du har samtaler med unge:

  • Øv dig i at knytte og lytte
    • Du træner her din lyttemuskel
  • Anerkend det den unge slås med
    • Også selvom du synes den unges problem er lille eller ubetydeligt
  • Vær nærværende
    • Vis du har tid og ikke er på vej videre
  • Hav fokus på, at du selv er i ro
    • Når vi er i ro, smitter det af
  • Bliver du provokeret eller trigget af det den unge siger?
    • Træn din nysgerrighed på, hvad og hvorfor du provokeres

Når du har styrket din VÆREN, så kommer her lidt inspiration til, hvad du kan GØRE, som fremmer dialogen og relationen med den unge:

  • Styrk kommunikationen og relationen ved at sætte tempoet ned
  • Brug alle de hv-ord du kan komme i tanke om uden at blive papegøjeagtig
  • Anerkend den unges kvaliteter i ord (vi har en rigtig god kvalitetsøvelse i HH)
  • Spørg mere til oplevelsen og processen end resultaterne
  • Spørg direkte, hvad den unge har brug for – er det, at du lytter eller et råd?
  • Fortæl, at frygt og tanker er noget vi alle kender til og det er naturligt
  • Tal mest med den unge om, hvad han/hun gerne vil fremfor ”vil væk fra”

Det handler om relation og kommunikation. Relationen styrkes ved din VÆREN og kommunikationen styrkes ved din GØREN.

Der er mange veje til bedre trivsel, selvværd, udvikling og motivation og mit bud er et blandt mange, men jeg ved, at det virker.

Det starter altid med os selv
Jeg ved, at det altid starter med os selv, så vi skylder at øve os i at blive de bedste rollemodeller i at være autentiske voksne.

Når vi skal træne i at kommunikere på en ny måde, der fremmer selvværdet, så vil vi oftest møde begrænsende tanker om dette eller begrænsende negative tanker om os selv. Sådan er vi skabt som mennesker, men jo mere bevidsthed vi får skabt om vores tankemønstre des bedre har vi mulighed for at ændre på det.

Når vi arbejder med at styrke selvværdet i Hverdagens Helte, så har vi fokus på nogle af selvværdets rødder som kvaliteter, værdier, behov, grænser, tanker og masker. Alle disse områder kommer vi omkring på vores 6 modulers Ungecoach uddannelse.

Vi ønsker, at trivsel og selvværdstræning kommer på skoleskemaet
I Hverdagens Helte har vi et stort ønske for fremtidens skole, som handler om at trivsel og selvværd bør blive en større del af skolelivet. Vi kunne få det på skoleskemaet, for hvis vi har et godt selvværd og trives, så skaber vi automatisk ringe i vandet og spreder trivsel til andre omkring os.

Jeg har endnu ikke mødt en eneste ung, som trives der er tarvelig eller mobber andre. Min påstand er, at kun unge der ikke selv trives, er tarvelige over for andre.

Så kan du se, hvad der kunne ske ved at hæve trivslen? Og styrke selvværdet?

Jeg har set det så mange gange i mine samtaleforløb med unge; så snart vores egen trivsel og selvværd styrkes, så kan vi være noget for andre. Når vi har det svært, mistrives og har lavt selvværd, er der helt naturligt ikke overskud til andre.

At være strandet eller føle sig lost
Jeg har mødt en del unge, som efter endt ungdomsuddannelse er strandet og føler sig lost. Jeg taler med dem om, at det er helt naturligt at miste fodfæstet for en stund, for tænk engang at du er blevet ført gennem systemet gennem vuggestue, børnehave, grundskole og ungdomsuddannelse og som 19-20-årig står du for første gang på egne ben. Og verden er på en måde fuldstændig åben men også med så mange muligheder, at man kan tabe pusten. Og måske miste formål og mening med livet. Det er pænt stressende.

Nogle unge kaster sig hurtigt over en videregående uddannelse bare for at gøre noget, nogle bliver stressede og helt andre lukker sig inde med tanker og frygt. Heldigvis er der hjælp at hente, for når vi

  • Lærer at vi er præcis gode nok som vi er
  • Gror tillid til livet og os selv
  • Forstår at der er mindst en og ofte mange veje i livet for os alle

Ja, så kan vi vende tilbage til vores naturlige ro og glæde. Og vender vi tilbage til tillid, ro og glæde, så er fundamentet lagt for at udvikle os.

Når vi udvikler os ud fra tillid, ro og glæde, så tør vi også tage fejl. Fordi vi ved, at der ikke findes fejl, kun læring.

Jeg håber, at du har fundet inspiration i mit blogindlæg.

Jeg har en meget ydmyg tilgang til livet og mit arbejde som ungecoach og underviser. Jeg har tillid, ro og glæde, fordi jeg ved at jeg altid gør det bedste jeg kan ud fra der, hvor jeg er nu.

Husk du også altid gør det bedste ud fra, hvor du er lige nu.

Er du blevet nysgerrig på

Teenage- og ungecoaching

Grundkursus i ungecoaching

Ungecoach uddannelse

Så læs mere på vores hjemmeside og kontakt os endelig, så vi sammen kan højne trivslen og selvværdet blandt vores unge i Danmark.

Kærlige hilsner

Dorthe fra Hverdagens Helte

Del gerne artiklen med andre

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Andre artikler: